סתיו ברפואה הסינית


מאת: מיה תמיר

"ביום השביעי באחד לחודש יהיה לכם שבתון זכרון תרועה" (ויקרא כ"ג)

תקיעה, שברים, תרועה, תקיעה
תקיעה, שברים, תקיעה
תקיעה, תרועה, תקיעה

השבוע שופרים נשמעו בארץ כמכריזים על ראש השנה ופותחים את השמיים לעשרת ימי תשובה וכמו במטה קסם נפתחו גם ארובות השמיים וירד יורה הצופן בחובו ציפייה ותפילה לשנה ברוכה "תכלה שנה וקללותיה תחל שנה וברכותיה". הסתיו הגיע למחוזותינו והביא עימו כבכל שנה רוח קרירה, ליבלוב העלים והגשם הראשון, תקופת כה צבעונית המעבירה אותנו מהקיץ החם לחורף הקריר ובתקווה מלא הגשמים.
בטבע זמן זה הינו זמן לאגירה והכנה לתקופת החורף, ברפואה הסינית זמן זה הווה את המעבר משיא היאנג (קיץ) לשיא היין (החורף).
אנו עוברים לזמן היין כלומר מבחינה אנרגתית ופיזית אנו עוברים מצבים יאנגים המאפיינים את הקיץ והאביב- חום, פעילות, יציאה החוצה ואנרגיה שטחית ופריפרית למצבים יינים המאפיינים את הסתיו והחורף - קור, הסתגרות, התכנסות והאנרגיה נכנסת פנימה- הגוף שומר על האנרגיה והחום בגוף .


אך רגע לפני אותה כניסה פנימה אנו נדרשים להחליט מה אנו אוגרים ומה זורקים, אנו נדרשים להתנקות ולבצע חשבון נפש.
האלמנט הקשור לסתיו הינו אלמנט המתכת והאיברים הקשורים לאלמנט הם הריאות והמעי הגס. ברפואה הסינית אלמנט זה קשור מאוד לצדק, חוק ומשפט, לביקורת ולגבולות ברורים.


המלצות לסתיו
יש להזהר משימוש מופרז בטעם החריף, לטעם החריף יש נטיה לפזר ולגרום להזעה פעילות המנוגדת לרצון של הגוף לאגור ולשמור על אנרגיית וחום וגוף. הטעם החמוץ מומלץ יותר לתקופה זו בשל האופי המכווץ שלו.
בעונה זו מומלץ לשון לאחר שקיעת השמש ולקום יחסית מאוחר לאחר שהשחר כבר עלה, יש לבצע תרגילי נשימה בכדי לחזק ולאוורר את הריאות, הקשורות לעונה זו.
תקופות המעבר מאופיינות ברוח רבה ובמקרה של הסתיו גם קור, בראיה הסינית פתוגן רוח- קור יכול לפלוש לגוף לגרום לבעיות שונות: התקררות, אף נוזל, גרון כואב, סינוסיטיס, כאבי שרירים ומפרקים ושרירים תפוסים ולכן יש להתלבש בבגדים ארוכים אך קלים ולא להתפשט גם כאשר מזג האויר חם יחסית וכמובן לא מומלץ ללבוש בגדים רטובים וקרים.

תזונה מומלצת
המלצות התזונה של הסתיו דומות מאוד להמלצות התזונה של החורף: (לא מומלץ לאנשים הסובלים מתחושות חום)
מאחר שעונת הסתיו מאופיינת בקור ויובש התזונה צריכה להיות מחממת, מלחלחת ומחזקת.
בבוקר מומלץ לצרוך מזון מחזק כגון קוואקר(שיבולת שועל) עם קינמון. יש להעדיף אוכל מבושל ולהמנע מסלטים ומזון שזה עתה יצא מהמקרר, לא מומלץ לשתות משקאות קרים.
במידה שמצוננים וסובלים מנזלת וליחה לא מומלץ לצרוך מוצרי חלב הידועים כמגבירי ליחה.
מומלץ לצרוך שומשום לצורך לחלוח היובש.
ירקות מומלצים: בצל, סלרי, דלעת, שומר, כרישה, בצל ירוק. מומלץ להכין מרק כתום- דלעת, גזר ובטטה, מרק זה מחזק את מע' העיכול ועוזר לו ביצירת אנרגיה אשר תמנע את תקיפתן של מחלות החורף השונות.
מזון מהחי: תרנגול הודו.
פירות וגרעינים :אפרסק לבן, רימון, אגס, דובדבן, פטל, שקד, אגוזי מלך, פיסטוק.
תה ותבלינים מומלצים: קליפת קינמון, שומשום, שמן שומשום, פטרוזיליה, שום, קימל, חילבה, ריחן-בזיליקום, אניס, חזרת, אורגנו, טימין, גרעיני כוסברה.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.